Een productieve dag als ZZP’er

Toen ik deze vernieuwde site iets meer dan een jaar geleden online zette, had ik het idee om te gaan bloggen over het leven als ZZP’er en vooral over hoe ik productief ben, welke technieken ik daarvoor gebruik en welke apps ik gebruik. Zoiets als lifehacking.nl. Tot ik een oproep op Twitter las dat lifehacking bloggers zocht, en nu schrijf ik alweer een jaar voor de site! En dus verscheen hier niet zoveel als ik gepland had. Na een jaar heb ik veel geleerd van de artikelen die ik op diverse blogs heb gelezen voor lifehacking en zelfs, of juist!, van de artikelen die ik zelf heb geschreven. Tijd om hetgeen waar ik het meest aan heb gehad, hier uit te lichten!

Ik begin maar even met vandaag. Vroeg opstaan ging wonderbaarlijk heel goed. Normaal ben ik er niet zo goed in, omdat ik nogal een avondmens ben, maar de druk om deadlines te halen doet veel goeds! Mijn wekker ging om zeven uur, voordat ik me realiseer dat ik écht uit bed moet, ben ik twintig minuten verder en om 7.20u stond ik dan ook koud water in mijn gezicht te gooien. Het was nog donker buiten..!! Een grote overwinning.

Mijn schema voor de rest van de dag:

1. mail controleren op belangijke onderwerpen
Thuis kijk ik op de iPhone of er een mail is die snel een antwoord nodig heeft. Dat is bijna nooit het geval, maar soms is er iets binnengekomen waarop ik snel wil reageren. Ik bekijk de mail via de iPhone in plaats van via de MacBook omdat ik dan niet de neiging heb om alle mails meteen te beantwoorden, want een klein touch screen typt gewoon veel minder fijn dan een toetsenbord.
Er zijn geen dringende mails, dus de mailbox zie ik na de lunch wel weer. De mail app op de iPhone heb ik ook zo ingesteld dat mail niet automatisch wordt opgehaald, maar dat ik dat handmatig moet doen. Ik zie ook geen rood notificatieballetje die aangeeft hoeveel nieuwe mails er zijn. Dat scheelt een hoop onnodige druk.

wasophangenDublin2. Naar Seats2Meet
Na het ontbijt (soms neem ik het mee) ga ik naar Seats2Meet. Daar is geen afleiding van een plantje dat water nodig heeft, een was die gedaan en opgehangen moet worden en een stapel tijdschriften die toch écht herlezen moeten worden. Bovendien staat de uitgebreide lunch er om 12u of 13u klaar zonder dat ik die zelf hoef te maken in de keuken, waar nog een vaatwasser uitgeruimd moet worden. De verleiding om om 15u nog een cracker te eten is er niet, want dan is de lunch al lang weer afgeruimd!

3. Muziek
Vanaf 9u zit ik bij Seats2Meet, daar installeer ik mezelf door laptop, pen, papier, telefoon neer te leggen en mijn oortjes in mijn MacBook te pluggen. Zonder muziek kan ik niet werken, maar de muziek waarmee ik werk moet wel bijdragen aan mijn productiviteit. De intrumentale pianomuziek van Nils Frahm is voor mij perfect op het moment.

 

4. Concentreren
In de ochtend kan ik mij erg goed concentreren op grote taken. Vanochtend heb ik twee posts voor lifehacking afgemaakt, om 11.30u begon ik aan de eerste van de drie teksten voor Great Content die vandaag af moesten zijn. Van 12u tot 12.30u heb ik gelunched en daarna heb ik tussen de drie teksten door een kleine taak gedaan, zoals het online zetten van een reeds geschreven post voor Nordic Vibes, incl het delen van de post op Facebook. De afwisseling tussen deze grote en kleine taken is erg goed voor mijn concentratie.
Na de lunch is het tijd om te kijken of er een mail binnen is gekomen waarmee ik iets moet. Dat is niet het geval, dus de mailbox gaat weer uit en de artikelen voor Great Content moeten af. Daar heb ik tot 15u aan gewerkt en vanaf dan
moet ik niet meer aan grote taken beginnen, weet ik van mezelf. Dat doe ik morgen wel weer! Tijd voor kleine blogposts waar niet teveel denkwerk voor nodig is, zoals deze.

5. E-mail
E-mail was altijd een berg om tegenop te zien. Een paar weken geleden heb ik echter een goedwerkend systeem gevonden dat mij erg heeft geholpen de mail overzichtelijk te houden. Lees het systeem in de blog Een lege inbox: krijgen en houden van Marjolein van Braam-Morris! Eén van de tips is het leeghouden van je mailbox en een map ‘af te handelen mails’ maken. Ik moet er nog erg aan wennen dat ik daar in moet kijken, dus dat was een mooie taak voor het einde van de dag.

 

Wat zijn jouw manieren om je dag productief te maken?

Geplaatst in Blog, Schrijven en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *