Albert Heijns ‘biologische chocoladereep puur’ ontleed

Ik ben een ‘vegan oriented pescetarian’. Je moet jezelf toch zien te omschrijven als mensen je in een hokje willen stoppen. Wat het inhoudt? Ik eet geen vlees, en andere dierlijke producten bij voorkeur met mate. Ergens vorig jaar ben ik gezonder gaan eten en overgestapt van ‘gewone’ yoghurt naar soja-yoghurt, en van koemelk op sojamelk. Ik heb echter ook een aversie ontwikkeld tegen geraffineerde suiker en ben de light versie gaan drinken van de sojamelk van Alpro. En als ik een chocoladereep meeneem is dat een biologische, pure, chocolade. Er staan geen ingrediënten op de verpakking die me tegenstaan, maar wat zit er eigenlijk wél precies in?
Hier de ontleding van de ‘biologische chocoladereep puur’ van de Albert Heijn.

AH-chocolade-puurBiologische chocolade puur (Albert Heijn)

46% cacaomassa
“Na de oogst van de cacaobonen worden deze gefermenteerd, gebrand en gemalen tot cacaomassa. Cacaomassa zit in pure en melkchocolade en zorgt voor de typische, pittige chocoladesmaak”. Bron: Baronie.be.
Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder, heb ik al vaker gelezen. Ook hier staat dat uitgelegd.

Nomnomnom!

44% rietsuiker
Volgens goedgeweten.be is rietsuiker geraffineerde rietsuiker. Wat houdt raffineren dan precies in? Suikerwijzer.nl legt uit: “Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker”.
De rietsuiker kan dan wel van biologische oorsprong en Max Havelaar-gecertificeerd zijn, maar het is me nu wel duidelijk waar de bijnaam ‘het witte gif’ vandaan komt.

Hard gezegd: 44% van de reep is dus gif. Gatsiederrie!

9% cacaoboter
De omschrijving van goedgeweten.be: “Cacaoboter is het vet verkregen uit cacaobonen of delen van cacaobonen met daarin maximaal 1,75% vrije vetzuren (uitgedrukt als oliezuur) en maximaal 0,5% onverzeepbare bestanddelen (bepaald door middel van petroleumether), behalve in het geval van cacaopersboter waarvoor het maximum 0,35 % bedraagt”.

Ok.. maar wat zijn vrije vetzuren en onverzeepbare bestanddelen?

Volgens astronomie.be zijn vrije vetzuren “het belangrijkste transportmiddel voor energie van uit het vetweefsel naar anderen weefsels”, maar dit kan ik enigszins uit zijn verband hebben gerukt. Misschien is er iemand die hier meer over weet?
Onverzeepbare bestanddelen. Moeilijk. Ze lossen niet op en water en volgens hetzelfde artikel “bevatten verzeepbare extracten van soja- en avocado-olie een groot aandeel aan lipiden zoals sterolen en tocopherolen. Dit zijn onderdelen die een interessante therapeutische activiteit kunnen hebben”.  In body butter zijn de extracten goed voor de huis.

Klinkt gezond.

Emulgator (sojalecithine) van biologische oorsprong
Volgens powersupplements.nl is “sojalecithine een deel van soja dat wordt gewonnen uit de vetfractie van soja“. En  op wikipedia staat: “Lecithine is een mengsel van glycolipiden, triglyceriden, en fosfolipiden” en “Commercieel verkrijgbare lecithine wordt van oudsher vooral uit sojabonen verkregen. De laatste jaren echter wordt lecithine steeds vaker ook uit andere bronnen verkregen, bijvoorbeeld uit zonnebloempitten. De reden voor deze opkomst van zonnebloemlecithine is tweevoudig: in de eerste plaats vraagt de Europese markt/consument om lecithinen die hun oorsprong hebben uit niet-genetisch gemodificeerd materiaal. De beschikbaarheid daarvan neemt de laatste jaren af, wat een prijsstijging van deze non-GMO lecithine tot gevolg heeft. In de tweede plaats worden voedingsmiddelproducenten sinds november 2005 verplicht om op de verpakking aan te geven als hun product allergenen bevat. Sojalecithine wordt als allergeen gezien. Voor producenten is dit vaak reden om naar andere bronnen van lecithine over te gaan“.
Oftewel: sojalecithine is genetisch gemodificeerd? Volgens het WNF is “zeventig procent van de sojateelt genetisch gemodificeerd, maar de genetisch gemodificeerde gewassen die toegang krijgen tot de Europese markt zijn grondig gekeurd en hebben geen schadelijke gevolgen. Als een product genetisch gemodificeerd materiaal bevat, is het verplicht om dit op de verpakking van het product te vermelden“. De rijksoverheid zegt hierover: “Er staat dan ‘genetisch gemodificeerd’ of ‘geproduceerd met genetisch gemodificeerde (…)’ achter het ingrediënt. Er zijn in Nederland weinig genetisch gemodificeerde producten te koop“.

Deze lecithine lijkt dus niet ongezond te zijn.

0,1% vanillepoederDit is poeder gemaakt van Vanillebonen. Lush: “Vanillebonen (de stokjes) zijn de gedroogde, onrijpe vruchten van de vanilla orchidee (Vanilla planifolia). Vanille absolue wordt gewonnen uit de bonen van de plant. Je vind de vanille orchidee in Madagaskar en Indonesië“.

Lekker!!

NB

NB: in mijn oordeel hierboven ga ik alleen uit van de invloed van de ingrediënten op de gezondheid, niet op andere aspecten zoals fair trade en ecologisch verantwoord. Dat komt een andere keer misschien wel..

NB2: Ik ben geen voedingsdeskundige en de aangehaalde bronnen zijn niet allemaal autoriteiten op voedingsgebied. Maar then again: de authoriteit ‘het voedingscentrum’ is ook geen goede bron..

NB3: toevallig heb ik de biologische chocoladereep puur van de AH ‘ontleed’, maar andere merken, zoals Verkade, hebben dezelfde ingrediënten.

Oordeel

Al met al 56% prima ingrediënten, en ik ben blij verrast dat de reep vegan is.. maar die 44% geraffineerde rietsuiker is een groot nadeel aan deze chocoladereep. Deze week verscheen in de Volkskrant een artikel over waarom het zo slecht is. Lees ook eens dit blog van beginspiration. Na dertig dagen detox eet ze weer suiker en krijgt prompt enorme hoofdpijn en is misselijk. Ik heb daar zonder detox na een halve reep ook wel last van. Dat kan toch niet gezond zijn?

Gezonde vervanging:

Lovechock van Bewust Goed! Vandaag kwam ik via De Groene Meisjes op deze online shop en de chocoladerepen van Bewust Goed zijn suikervrij! Die ga ik zeker eens proberen, net als andere producten in de shop.

Tips over andere gezonde alternatieven? Laat het weten!

Geplaatst in Blog, Lifestyle en getagd met , , .

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *