Mijn favoriete blog: De Groene Meisjes

Als ik iets wil bereiken, laat ik me graag inspireren door anderen die er veel over weten te melden. Dit kan dan gaan om een vriend, vriendin, familielid, een auteur, een bekend persoon, de natuur, of wie of wat dan ook. De laatste paar weken word ik erg geïnspireerd door het blog van Merel en Jamie, a.k.a. De Groene Meisjes. Twee meiden die érg enthousiast zijn over groen en bewust leven, van veganistisch eten tot spullen halen van de kringloop en van veganistische beauty-producten tot veganistische tattoos!

Ik belandde niet zomaar op De Groene Meisjes, daar ging een heel proces aan vooraf: alweer zeven jaar geleden besloot ik vegetariër te worden, omdat ik geen lijk meer wilde eten (sorry als je net een hap van je broodje ham neemt). Langzamerhand verschoof mijn focus naar biologisch eten, vanaf daar naar bewust gezond eten en nu is het een combinatie van gezond én verantwoord leven geworden. Bij het nemen van de stap van gezond naar verantwoord heb ik veel gehad aan het blog De Groene Meisjes. Het is nou eenmaal makkelijker als je wordt verteld wat je waar moet kopen in plaats van zelf op zoek gaan in de jungle van alle winkels en hun producten met claims die al dan niet kloppen ;-)

De Groene Meisjes

GroeneMeisjes

De Groene Meisjes zijn hun blog eind 2011 gestart en de site is nu al érg populair. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers, de site die ik in 2011 startte (Nordic Vibes) heeft een kwart van de bezoekersaantallen. Maar dat terzijde ;-) Het enthousiasme spat van de blogs af, het design is mooi en ieder blog is boeiend om te lezen, of het onderwerp nu mijn specifieke interesse heeft of niet. Na het lezen van een paar blogs en ze een tijdje te volgen op Twitter, heb ik al het gevoel dat ik ze ken. Ook heb ik veel respect voor de manier waarop ze vragen via Twitter beantwoorden. Zo kreeg ik binnen no time reactie op de vraag welke crème ik bij De Tuinen of The Body Shop moest kopen (handcrème van Yes To Carrots en nachtcrème van Dr. Organic, beide van De Tuinen) en werd ik door hun recepten geïnspireerd om veganistisch te gaan eten. Lang geleden zag ik een tweet over bulgursalade die ze maakten en onlangs heb ik dit zelf ook in huis gehaald. Ik had er tot de tweet nog nooit van gehoord, maar bulgur is echt lékker!

Website De Groene Meisjes

Pakjesgeneratie vs. bewust en gezond eten

Ik kom uit 1983, de pakjesgeneratie, zoals mijn nicht en ik het in een gesprek hierover omschreven. Eten uit een pakje maken was een luxe en lekker makkelijk, iedere avond was het ‘pakjesavond’. Geen magnetronmaaltijd, maar een poeder die aangemaakt met water als saus diende en een andere poeder die aangemaakt met olie de marinade was. Zo was het erg makkelijk om Kip Siam en dergelijke maaltijden te maken. Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, moet ik er echt niet meer aan denken. Suiker, zout, moeilijke woorden, E-nummers… bah! Natuurlijke voeding is veel gezonder. En lekkerder, als je je maar verdiept in recepten en ingrediënten.Bewust eten doe ik door goed te letten op hoeveelheden en de ingrediënten. Waar ik ‘vroeger’ vooral kocht wat ik van huis uit was gewend, let ik nu erg op ingrediënten en soort producten. Nu is mijn keuze in de supermarkt zo beperkt dat ik heel wat schappen blindelings over kan slaan. Na mijn analyse van een chocoladereep hoef ik geen suiker meer (nou, oké, af en toe kan ik een koekje bij MeetingPlaza of een choclaatjes bij een vriendin echt niet laten liggen) en na een maand Sonja Bakkeren in 2011 besloot ik drastisch te verminderen in mijn inname van koolhydraten. Ik verruilde mijn zes plakken brood per dag voor afwisselend yoghurt, crackers en fruit, en mijn warme maaltijden worden niet meer gedomineerd door rijst, pasta of aardappelen. In plaats van de bedenken of ik rijst of pasta zal eten, besluit ik in welke groente ik zin heb en maak daar wat koolhydraten bij. In Japan schijnen vis en groenten de basis te zijn, terwijl rijst slechts een aanvulling is. En die samenstelling voelt echt veel beter.

De Groene Meisjes gebruiken ook heerlijk veel groenten, fruit en noten in hun recepten!

Recepten van De Groene Meisjes

GevuldeAvocado

Nomnomnom! © JanineSchrijft

Cosmetica

Hetzelfde geldt eigenlijk voor crèmes en andere beautyproducten. Het zit in een potje, je smeert het en je hebt een zachte huid. Zonder ook maar te weten wat er in zit. Veel beautyproducten van de grote merken zijn getest op dieren of bevatten chemische en/of dierlijke producten. Dit laatste klinkt niet heel verkeerd, want bijvoorbeeld melk, dat komt toch uit een levende koe? Helaas vaak wel uit een koe die een slecht leven heeft gehad. En het voelt niet meer goed om dat om mijn huid te smeren. Hiervan ben ik me overigens past echt bewust sinds ik twee weken geleden de documentaire ‘Earthlings’ heb gekeken. Hierin worden de misstanden in de bio-industrie aan de kaak gesteld. De meeste beelden zijn gefilmd met een verborgen camera en zijn misselijkmakend. Van een biologische boerderij waarvan ik weet dat de dieren goed behandeld worden (zoals bij Den Eelder in Brabant), zou ik het overigens geen probleem vinden om producten te gebruiken.

Van de meeste beauty-producten heb ik echter geen idee waar de dierlijke producten vandaan komen, daarom hou ik het bij diervriendelijke, veganistische producten. Waar De Groene Meisjes dan ook weer veel tips over weten te geven!

Onder de tag ‘Cosmetica’ vind je bij De Groene Meisjes veel fijne vegan producten!

Ben ik nu groen?

Nee, ik vind mezelf niet groen. Waarom niet?
– Ik eet dierlijke producten. Ik ben het eten hiervan echter wel aan het beperken. Thuis zijn de enige dierlijke producten die ik nog heb biologische eieren en honing. Bij buffetten kies ik voornamelijk voor groenten en fruit, maar ik eet er ook wel zuivel en vis. Met minder smaak dan ik verse groenten en fruit zou eten, want eerlijk: dat is toch veel lekkerder en feel good-er?
– Ik heb nog scrub van Garnier in huis. Garnier is van L’Oreal en L’Oreal test op dieren. Dat is absoluut niet groen. En daarom heb ik ook besloten: ik maak mijn producten op en daarna stap ik over op Yes To Carrots en Dr. Organic van De Tuinen. Screw you, L’Oreal!
– Bijna mijn hele inrichting bestaat uit Ikea, een massaproductiebedrijf. Bij een volgende verhuizing gaan ze de deur uit en breng ik een bezoekje aan de kringloop! Veel beter voor de bomen.

Als ik in de winkel stiekem in de mandjes van andere klanten kijk, vind ik mezelf ineens echter wel heel erg groen!

Ook groen(er) zijn? Lees het blog van De Groene Meisjes!

 

Ben jij groen? Waarom? En hoe doe je dat?

 

Geplaatst in Blog, Lifestyle en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *