50 books | Het boek waardoor ik verliefd werd op een stad

Wie mij goed kent, denkt meteen: dit gaat over Aarhus, Stockholm of Oslo. Niets in minder waar. Daar ben ik meer verliefd op dan op de stad waarover ik nu schrijf, maar dat komt niet door een boek. Voor een andere stad geldt dit deels wel: Barcelona! In de zomer van 2007 vertrok ik met een tent in het vliegtuig naar deze Spaanse stad. De reis was al geboekt voor ik het boek had gelezen, maar door ‘De Schaduw van de Wind’ van Carl Ruiz Zafón kreeg ik nóg meer zin om de stad te bezoeken.

De Schaduw van de Wind is een van de weinige boeken die me is bijgebleven. Ik zou hem graag eens terug willen lezen, maar dat blijf ik maar uitstellen: een geval van Save the best for last. Het is inmiddels al zes jaar geleden sinds ik het dichtklapte, dus het wordt weer eens tijd. Ook omdat ik er nu ik deze post schrijf, er achter kom dat ik niet eens meer weet waar het boek precies over gaat. Wél dat de sfeer een grote indruk maakte: een donkere achterwijk in Barcelona, waar arme mensen wonen en waar ongure steegjes zijn. Als ik het me goed herinner, althans. Hoe dan ook, Raval, de wijk waar het verhaal zich afspeelt, wordt zo levendig omschreven dat ik het herkende toen ik er bij toeval doorheen liep. En er was een fijne platenzaak: Wah Wah. Laat je niet afschrikken door hun lelijke website, mocht je er een bezoek aan willen brengen ;-)

De Schaduw van de Wind: het verhaal

DeSchaduwVanDeWindVoor de geïnteresseerden: het verhaal volgens bol.com: “In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt“.

#50books

Ik heb deze post geschreven in het kader van #50books, een initiatief van @petepel: hij stelt elke zondag een boekengerelateerde vraag, waar bloggers dan via hun blog antwoord op geven. Dit was vraag 15, van 1 april 2013. En ja, ik doe slechts sporadisch mee ;-)

DeSchaduwVanDeWind
Bol.com

Geplaatst in Blog, Lifestyle en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *