Got grit?

Succes van scholieren en studenten blijkt niet af te hangen van IQ (goh), maar van ‘grit’: vastberadenheid. Daar kwam docente Angela Lee Duckworth achter toen ze de resultaten en gegevens van haar studenten naast elkaar legde. Grit? “Grit is passion and perseverence for very long term goals. Grit is sticking with your future. Not just for a week, or for a month, but for years”. 

Nordic Vibes en ‘grit’

Het eerste project dat ik lang volhoud, waar ik in geloof, nog lang aan wil werken en dat ik wil uitbreiden, is Nordic Vibes. Andere projecten hielden vaak al na een paar weken op interessant te zijn. Het verschil? Nordic Vibes vind ik zo leuk dat ik er ‘grit’ van krijg. Ik weet waar ik naar toe wil en ik heb een lange termijn doel met het platform en het past binnen mijn lange termijndoel om zonder sterk te moeten budgetteren plaats- en locatieonafhankelijk te kunnen werken. Vandaar de quote rechts van workisnotajob.com: “Hire yourself, work is no longer a place we go to, it’s what we do”.

 

Studiegrit

De enige andere ‘projecten’ waarbij ik dit had, waren mijn twee studies. Een typisch geval van grit: voor mijn tweede studie werd ik in eerste instantie niet toegelaten bij de decentrale selectie omdat ik niet genoeg economische kennis had, bij de loting werd ik uitgeloot omdat mijn cijfers op de havo niet goed genoeg waren, maar redelijk kort voor de start van de studie (toen ik al op het punt stond om me in te schrijven voor Scandinavische Talen en Culturen in Groningen), werd ik alsnog ingeloot dankzij afzeggingen van anderen.

En wie was een van de studenten die met weinig herkansingen en een succesvol project de studie keurig binnen de tijd doorliep? Juist, ik. Ik wilde het koste wat het kost in vier jaar afronden. Dit is niet bedoeld om op te scheppen, en het is al helemaal niets ten nadele van mijn studiegenoten die er langer over deden, wel ten nadele van de cijfers/IQ-‘cultuur’. Doorzettingsvermogen is veel belangrijker en het zou het onderwijs zeker ten goede komen als dit veel meer aandacht krijgt.

Wat heb jij al bereikt met ‘grit’? Ik ben heel benieuwd!

Geplaatst in Blog, Lifestyle en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *