Column: Op avontuur

1983

Het is een hete avond tijdens de hittegolf van 1983. Ik heb het warm binnen en besluit mijn hoofd naar buiten te steken. Wat een licht! En wat een herrie! Binnen werd alles nog gedempt door de veilige muren waar ik tussen verbleef. Maar mijn nieuwe omgeving bevalt me wel en ik ga op avontuur. Eenmaal buiten weet ik niet wat me overkomt en begin ik te schreeuwen. Niemand begrijpt me. Ik schreeuw nog harder. Dan krijg ik iets zachts om mijn onderlijf. Ik voel me weer een beetje opgesloten en dat voelt eigenlijk wel vertrouwd, ook al is het ook compleet anders. Mijn benen kunnen nog vrij bewegen, maar tegelijk drukt er iets in mijn buik. Ik vind het maar raar. Langzaam wen ik aan het licht en de geluiden en word ik stil.

Later leer ik hoe dat dat ding om mijn onderlijf heet: een luier.

2013

Het is een van de eerste écht warme dagen van 2013. Ik zie de zon door de gordijnen dringen en besluit naar buiten te gaan. Ik heb wel zin in een avontuur. Zal ik gaan hardlopen of een stuk gaan mountainbiken? Ik kies voor het laatste. Ik doe de gordijnen open. Wat is het licht fel! Als ik er eenmaal aan ben gewend, doe ik het raam open. De herrie van de Amsterdamsestraatweg komt me tegemoet, maar dat ben ik inmiddels gewend. Ik kleed me om voor een fietstocht van dertig kilometer naar Tienhoven, Hollandsche Rading en weer terug. Mijn sporttop gaat aan, Runkeeper staat op standby en mijn waterfles is gevuld. Een minuut later ga ik terug in de tijd: ik kan mijn benen nog vrij bewegen, maar er drukt iets in mijn buik. Het is een beetje raar, ook al ben ik er inmiddels aardig aan gewend.

Ik kocht het vorig jaar op fietsvakantie: mijn fietsbroek.

Op-avontuur

Op avontuur: fietsvakantie 2012 | © JanineSchrijft

Geplaatst in Blog, Schrijven en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *