The Book Thief

Boekentip
The Book Thief: indringend en grappig

The Book Thief las ik op aanrader van een medewerkster van het hostel op Gran Canaria waar ik bijna een maand was. Een oorlogsboek. Ik ben daar meestal geen groot fan van, maar dit boek was echt prachtig. ‘The book thief’ is Liesel Meminger, een meisje dat in de oorlog naar een gastgezin wordt gebracht. Daar krijgt ze om een enigszins lugubere reden een voorliefde voor boeken.

The Book Thief

Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van ‘death’, oftewel: de man met de zeis. Hij beschrijft hoe hij Liesel enkele malen tegenkomt en hoe haar leven tijdens de oorlog verloopt. Ze krijgt te maken met een spugende buurvrouw, een jongen die zich insmeert met kool omdat hij op de hardloper Jesse Owen wil lijken, ze leert niet bepaald nette woorden van haar stiefmoeder Rosa Hubermann en ontmoet een bijzondere jongeman die haar stiefvader Hans Hubermann nog kent van een jaar of twintig geleden.

Gedurende het verhaal leer je de personages steeds beter kennen en krijg langzamerhand ook steeds meer medeleven met hen. Waarom doen ze wat ze doen? En waarom zeggen ze dingen die in eerste instantie wat vreemd lijken?

The Book Thief: indringend en grappig

Het verhaal is afwisselend spannend, grappig, verdrietig, maar bovenal indringend. De oorlog komt steeds dichterbij, en dat heeft zo zijn effect op de mensen in het boek. Het verhaal is ook heerlijk geschreven. Je moet even wennen aan de stijl, maar als je er eenmaal in zit, zijn de niet-alledaagse beschrijvingen erg inspirerend.

Het boek is verfilmd en draait vanaf 27 maart in de bioscoop. Als ik hem hier in Scandinavië kan zien, ga ik dat zeker doen!

Het boek kun je in ieder geval gewoon op bol.com vinden:

Geplaatst in Blog en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *