Janine Sterenborg | Freelance (SEO-)tekstschrijver | blogger | journalist

Mijn naam is Janine Sterenborg en ik hou me onder de naam JanineSchrijft bezig met journalistieke klussen voor Win’ en Discover Benelux Magazine, bloggen voor Officecity en het uitbouwen van mijn online magazine Nordic Vibes.

janine-sterenborg

Doelen

Mijn doel om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken heb ik bereikt: ik werkte in 2014 een half jaar vanuit Scandinavië, de ene keer vanaf een boerderij via WorkAway, een andere keer vanuit een café of ik leende een paar dagen een bureau in een kunst- en cultuurgerelateerde organisatie. Momenteel woon ik weer (tijdelijk?) in Nederland.

Het volgende doel: genoeg verdienen met mijn werkzaamheden om met een Volkswagenbus rond te kunnen reizen en vanuit Scandinavië te blijven werken.

Daarnaast experimenteer ik graag met voeding, verzorgingsproducten en sport om zo gezond mogelijk te worden en te blijven, en probeer ik allerlei technieken om zo slim mogelijk te werken en zo bewust mogelijk te leven. Hierover blog ik op deze site.

Mijn geschiedenis

Schrijven, tekenen en muziek waren de eerste dingen waar ik als kind interesse in ontwikkelde. Opgroeiend in de jaren tachtig in Assen waren radio 3FM en Sky Radio de enige muzikale bronnen binnen mijn bereik. Al snel begon ik met het opnemen van ‘leuke liedjes van de radio’ en keek ik regelmatig MTV.

Op school waren de creatieve vakken mijn favoriet. Ik was de eerste van de klas die leerde schrijven en het grootste deel van mijn verhalen ging over dieren. Later verplaatste mijn interesse zich meer in de richting van muziek. Eenmaal in het bezit van een studenten-OV, bezocht ik concerten en schreef later concertverslagen op mijn zelf in HTML gebouwde website. Ik besloot dat ik bij de OOR wilde werken. De opvolgende keuzes voor de opleidingen journalistiek en Music Management kwamen dan ook niet uit de lucht vallen. Tijdens deze studies kwam ik erachter dat alleen met muziek bezig zijn te eentonig voor me is. Design, film en andere kunstvormen hebben nu ook mijn interesse, evenals minimalisme, productiviteit, mindfulness, natuur en reizen.

Mijn reisverslaving begon pas in 2006. Ik ging een week naar Berlijn en had de smaak te pakken: ik wilde meer! In de afgelopen jaren bezocht ik verschillende steden in Europa: Barcelona, London, Stockholm, Dublin, Aarhus, Kristiansand, Oslo, Brussel, Trondheim, Götenborg, Las Palmas, Aarhus en Antwerpen. Veel Scandinavische steden dus, en dat is niet voor niks. Ik hou van Noord Europa!

NordicVibeslogo-klifehackinglogokpn_logo[1]

Ervaringen

In het laatste jaar van mijn opleiding journalistiek wist ik al dat ik op freelance-basis wilde gaan werken, maar ik was na vier jaar schrijven toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn werk bij Poppodium Hedon in Zwolle motiveerde me om meer te doen in de muziekwereld en ik besloot de studie Music Management aan de HKU te gaan doen. Tijdens deze opleiding heb ik mezelf verder ontwikkeld als ondernemer, terwijl mijn liefde voor schrijven weer naar boven kwam.

Het derdejaarsproject Wildgroei in EKKO, wat ik deed tijdens mijn tweede studie, is zo goed gaan lopen dat twee medestudenten en ik er los van de HKU mee zijn doorgegaan. Ik verzorgde de promotie van de avond, mede door te bloggen op de inmiddels opgeheven website en het beheer van social media. Op 3 juli 2013 vond onze laatste editie plaats. Een nieuwe partij heeft het overgenomen, dus Wildgroei (toch een beetje een deeltijdkindje) blijft gelukkig bestaan!

Als afstudeerproject zette ik in 2011 mijn online magazine Nordic Vibes op: een website over hedendaagse Scandinavische kunst en cultuur, waaronder muziek, film en design. Ik schrijf niet alleen zelf artikelen voor de site, maar ik heb hulp van enkele enthousiaste Scandinavië-fans. Van deze site wil ik een inkomstenbron maken, zodat ik hem kan blijven verbeteren en mensen kan blijven verblijden met al het moois dat Scandinavië te bieden heeft.

Opleidingen

september 2001 – juni 2006: HBO Journalistiek, Hogeschool Windesheim, Zwolle

september 2007 – juni 2011: HBO Kunst & Economie, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

Overig

Wildgroei (PR & blogger, februari 2010 – juli 2013, site is inmiddels offline)
Great Content (copywriter voor diverse opdrachtgevers via dit platform, 2012 – 2014)
– Website-tekst RabbIT Systems (2007)
– Vrij werk (blog-sectie)
3voor12/Utrecht (PR & Communicatie-coördinator november 2011 – mei 2012)
– Jeugdtour Assen (vrijwillig journalist 2003 – 2006)

foto’s (Flickr)
video’s (YouTube)

Stages:

– Heerenveense Courant (Stage december 2004 – februari 2005)
– Jetsetters Magazine (stage december 2005 – februari 2006)


Toekomst

Het combineren van reizen, schrijven en cultuur is mijn ultieme droom. Het is al voor een groot deel samengekomen in mijn afstudeerproject Nordic Vibes, wat ik steeds verder aan het uitbouwen ben. Ik werk er naartoe om voldoende inkomsten uit mijn freelance bestaan te halen om vervolgens reizen en schrijven te kunnen combineren. Mijn kantoor bestaat tenslotte alleen uit mijn MacBook, mijn telefoon en een goede internetverbinding.