Wat minimaliseren mij heeft gebracht

In de Facebook-groep ‘The 100 things summer challenge‘ van lijstjes.info werd mij gevraagd wat minimaliseren mij heeft gebracht. Mijn eerste gedachte: een opgeruimd huis. Het ligt echter iets gecompliceerder.

Het begon allemaal op een moment in december 2011 waarop ik alle spullen in mijn kleine kamertje zat was en het artikel ‘Weggooien, iedereen kan het’ in Flow magazine las. Dat artikel was het laatste zetje dat ik nodig had om daadwerkelijk te gaan opruimen. Het resultaat: een opgeruimde kamer en overzicht, want ik wist weer waar alles stond.

Opruimen was ook heel hard nodig, want ik kwam vanuit een eengezinswoning op een zolderkamer terecht en daarna in een kamer van tien vierkante meter. Dat is waar de opruimsessie plaatsvond. Kun je het je voorstellen? Een bijna volledig huis (kledingkast, bed, tafel/bureau en twee Expedit-kasten) in een kamer van tien vierkante meter! Ik had alle spullen die in nodig had en veel meer, maar niet de ruimte die ik achteraf gezien veel beter had kunnen gebruiken, net als het overzicht.

Het was niet de ideale kamer om op te ruimen, want de opgeruimde spullen kon ik niet uit het zicht opbergen, daar was simpelweg de ruimte niet voor. Afgelopen zomer verhuisde ik echter naar een wel heel fijn huis: nog steeds gedeelde keuken, douche, toilet, tuin en berging, maar ik heb wel een eigen kamer van ongeveer 25 vierkante meter met eigen wastafel. Een heel stuk groter dus! Ruimte voor alle spullen zou je zeggen, maar nee: ik schrok zo van de hoeveelheid in te pakken en te verhuizen spullen, dat ik tijdens de verhuizing al besloot om veel van de spullen die we aan het verslepen waren weg te doen. En dat is gelukt: bij een volgende verhuizing gaan er veel minder spullen mee.

KamerOpgeruimd

Begin 2013, na een opruimsessie

Wat heb ik weggedaan?

Boeken
Ronde 1: Oude studieboeken die ooit nog wel eens van pas zouden kunnen komen, die misschien te verkopen waren, kookboeken die ik nooit meer gebruikte, leesboeken die ik één keer heb gelezen en nooit weer ga lezen.
Een deel ging naar De Slegte, en wat ze daar niet wilden hebben naar de weggeefwinkel om de hoek. Ik hoop dat ik iemand er blij mee heb gemaakt!

Ronde 2: Leesboeken en andere boeken die ik in eerste instantie besloot te houden, maar bij herziening toch niet meer hoef te houden. Een erg mooi kookboek dat ik toch niet gebruik. Literatuur van een favoriete schrijver, maar die niet zo’n indruk hebben achtergelaten als mijn drie favoriete boeken van hem, en die ik niet van plan ben om nog eens te lezen. Nog meer studieboeken, die eigenlijk nog wel heel vet zijn, maar waar ik ook niets meer me ga doen. Veel hiervan heb ik weggegeven aan geïnteresseerde vrienden.

Cd’s
Ronde 1: Samplers, demo’s, promo’s… leuk om een keer te luisteren, maar niet om te bewaren. Naar de weggeefwinkel dus!

Ronde 2: cd’s zonder emotionele waarde die ik nooit meer luister. Hoe tof de cd’s ook zijn, ik luister ze nooit en zal dat zeer waarschijnlijk ook niet meer willen doen op een moment dat ik de cd níet in mijn handen heb. En heb ik een goede herinnering aan een band en meerdere cd’s van ze? Dan hou ik mijn favoriet. Voor een paar bands/artiesten maak ik een uitzondering: van hen hou ik ook alle singles die ik misschien ooit één keer heb gedraaid. Gewoon, omdat ze zo leuk zijn!

Kleding
Ronde 1: Alles wat ik eigenlijk niet meer paste. T-shirts die naveltruitjes zijn geworden, bandshirts die scheef uit de wasmachine zijn gekomen of gewoon lelijk zijn… Een zak vol ging naar de textielbak.

Ronde 2: Alles wat ik niet meer droeg, ook al paste het nog wel. Ken je dat? Sommige kleding geeft je een bepaald gevoel als je het draagt. Je kijkt in de spiegel en denkt: ja leuk! Maar ondertussen voel je je er helemaal niet lekker in. Die kleding is ook weg gegaan. Een selectie is meegegaan naar kledingruilfeestjes, het andere deel ging wederom in de textielbak. Na de kledingfeestjes kwam ik overigens met een hele lading nieuwe kleding terug. En dat mocht ook wel, als je mijn garderobe destijds had gezien…

Magazines
Ronde 1: Als magazinejunkie was het best moeilijk om een stapel weg te doen. Ze zijn zo mooi! Maar twee dozen vol ongeveer is echt teveel voor spullen die je alleen bij het opruimen aanraakt. Alleen één doos vol met de mooiste tijdschriften mocht blijven.

Ronde 2: Ook deze ene doos bekeek ik nauwelijks. Ik legde de tijdschriften in zicht en stoorde me aan bepaalde exemplaren. Die moesten weg. Alleen de mooisten zijn gebleven. Dat zijn alle Flows, één Happinez, twee Janssens, een Vrouw waar een familielid op de cover staat, en nog een paar. Uit de tijdschriften die ik weg heb gedaan heb ik eerst nog plaatjes voor mijn moodboard geknipt, andere tijdschriften heb ik in zijn geheel aan vriendinnen die ze graag wilden hebben gegeven.

Moodboard

Moodboard

Verzorgingsspullen
Ronde 1: Ik had een la vol met verzorgingsproducten. Veel in het kader van ‘handig om te hebben voor als ik het een keer nodig heb’. Dat is dus nooit het geval. Deze heb ik weg gedaan.

Ronde 2: Ik heb ervoor gekozen om alleen nog natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken, van Dr. Organic, Yes To Carrots, Lush, etc. Garnier en al die andere merken met chemische ingrediënten heb ik de deur uit gedaan, op een paar dingen na die ik ga vervangen als de huidige op zijn. De verpakkingen waren al aangebroken en een vriendin heeft ze met plezier overgenomen.

Inspirerende knipsels
Ik las tot 2009 vaak de Volkskrant Banen, die wekelijks op de mat viel. Daar stonden inspirerende artikelen met ondernemende mensen in, die ik uitknipte. En opbergde. En vervolgens alleen nog zag met het opruimen om erbij te denken: daar moet ik toch eens iets mee gaan doen. Niet, dus.

Gitaar
In 2009 besloot ik gitaar te willen leren spelen. Dat heb ik even volgehouden, maar daarna stond de gitaar er vooral voor de sier. Ik hield hem toch, want ik wilde het toch wel weer eens proberen. Dat ging niet gebeuren, en gelukkig wilde iemand hem overnemen voor een leuke prijs.

Tv-aansluiting
Na mijn verhuizing naar die kleine kamer in 2009 heb ik mijn tv niet meer aangesloten. Het apparaat staat al tijden stil, maar ik heb een keer mijn Sega er op aangesloten en The Lion King gespeeld. En alleen omdat dat kan, heb ik het bakbeestje nog steeds…

Dvd’s
Films kunnen nog zo mooi zijn, maar ik heb echt geen fysiek product nodig om een film te gaan kijken. Ik had al niet veel dvd’s, maar nu heb ik er nog 10, waarvan 5 films. De anderen zijn muziekgerelateerd. Deze dvd’s hebben allen een bepaalde waarde voor me, en mogen daarom blijven. Een belangrijk criterium: het is leuk om ze te zien als ik mijn kamer rondkijk.

Administratie en multo-mappen
Ik had mijn administratie onderverdeeld in veel categorieën en evenveel mappen. Leek me handig. Dat was het ook toen ik nog veel oude administratie bewaarde. Dat was dan weer níet handig. De oude administratie ging de deur uit, daardoor paste alle administratie in 1 map, en de multo-mappen die vrij kwamen wilde niemand hebben. Niemand! En ze hadden zulke mooie kleurtjes. Gelukkig vonden ze dat bij de weggeefwinkel ook.

Frutsels
Om het maar even zo te noemen. Bloempotjes, waxinelichthouders, glaasjes, etc. Van die dingen die ik bewaarde, maar waar ik al tijden niets mee deed. En ze hadden geen emotionele waarde. Weg ermee dus! Naar de weggeefwinkel.

 

Wat heeft me dat gebracht?

Geen must-do’s meer
Sommige spullen stonden symbool voor dingen die ik van mezelf moet. Een studieboek over de ‘spectacular crah of the record industry in the digital age’: superinteressant, nooit uitgelezen, en dat moet ik toch eens doen. Al drie jaar. Dus dat gaat niet gebeuren. Ook allerlei make-up- en verzorgingsproducten zijn de deur uit gegaan, omdat ik het hou bij een paar keuren en producten, en de ‘deze moet ik toch echt vaker gaan gebruiken’-items al jaren werkeloos in mijn bezit waren. Hetzelfde geldt voor de gitaar.

Minder ergernissen
Vooral het wegdoen van de tv-aansluiting scheelt me veel ergernissen. Ik stoor me aan reclames op de commerciële zenders en de publieke zenders zijn terug te kijken op uitzendinggemist. En wat ik écht graag wil zien, komt niet op tv: de allernieuwste aflevering van Criminal Minds bijvoorbeeld. Ik volg een paar acteurs uit de serie (Matthew Gray Gubler en Kirsten Vangsness) op Twitter en na alle tweets over de nieuwe afleveringen die ze aan het maken zijn, ga ik echt niet maanden wachten om de bewuste aflevering te zien terwijl hij ook nog wordt onderbroken door oninteressante reclames, op een moment dat ik niet zelf kies. Daarnaast scheelt het me veel ergernis als ik aan het opruimen en schoonmaken ben: gewoon, ergernissen over de spullen zelf.

Overzicht
Door heel bewust te kiezen voor spullen die ik nog wél wilde houden, omdat ze een bepaalde waarde hebben of omdat ik ze (vaak) gebruik, hou ik alleen het essentiële over. De spullen die ik nog wel heb, kunnen daardoor allemaal op een eigen plek liggen, waardoor ik ze makkelijk terug kan vinden. Als ik nu midden in mijn kamer sta, kan ik je van elke opergruimte vertellen wat er in ligt. Of in elk geval de categorie benoemen. En dat is een heerlijk gevoel. Of ben ik nu gewoon een control freak? ;-)

Blije mensen
Ik heb een maand lang, vooraf aan mijn verjaardag, elke dag een cadeau weggegeven. In het kader van Wie jarig is trakteert. Het is wel heel gek om op je eigen verjaardag felicitaties in ontvangst te nemen en vervolgens zelf een cadeau weg te geven! Het is echter ook erg leuk en de ontvangers van de cadeau’s zijn blij. En blije mensen is misschien toch wel het leukste verjaardagscadeau :-)

 

Het vervolg

Ik heb geen idee hoeveel spullen ik weg heb gedaan. Het zijn er waarschijnlijk duizenden geweest in de afgelopen anderhalf jaar. Ik ben echter nog lang niet klaar. Zodra alle spullen die nu klaarliggen om de deur uit te gaan ook daadwerkelijk de deur uit zijn, ga ik mijn kasten opnieuw inrichten. Ik denk dat ik dan teveel kast heb voor ‘te weinig’ spullen, wat betekent dat ik een kast de deur uit kan doen. En dát zal veel ruimte schelen!
Ook heb ik nog heel veel spullen bij mijn moeder op zolder en in mijn oude kamer staan. Daar valt nog een hele minimaliseringsklus te klaren…

De drie belangrijkste vragen die ik mezelf stel bij opruimen

1. Gebruik ik het met enige regelmaat?
2. Heeft het emotionele waarde?
3. Word ik blij van dat item als ik het zie?

Bij drie keer nee: weg ermee!

 

Op Lifehacking schreef ik de volgende artikelen over dit onderwep, check die ook:
Een net huis in 10 stappen
Hoeveel spullen heb jij?

Geplaatst in Blog, Lifestyle en getagd met , .

Eén reactie

  1. Bedankt voor de goede tips! Hier kan ik wat mee! Ben nu druk bezig met de tijdschriften collectie. Plak de interessante dingen in twee boeken en een multomap, stuk minder ruimte dan 3 dozen vol tijdschriften…
    En ook nog bedankt voor de mooie boeken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *