Waarom Paleo en een Paleo-ontbijt

Hey Janine, hoe gaat het met je Paleo?

Paleo is inmiddels echt een levensstijl geworden, waar ik niet veel meer over na hoef te denken als ik thuis eet en voor mezelf kook. Pas als ik mensen erover spreek die er nog niet bekend mee zijn, merk ik hoe ongewoon Paleo eigenlijk (nog) is.

“Wat is dan je Paleo-ontbijt?” en “Waarom doe je dat je lijf aan?” zijn de meest gestelde vragen.

Beide zijn makkelijk te beantwoorden, en dat doe ik dan ook kort in deze post.

1. Wat is je Paleo-ontbijt?

Als Paleonist ‘mag’ je geen granen en zuivel. Dat betekent dat andere dingen wél mogen. Veel dingen zelfs. Fruit, ei en groenten bijvoorbeeld. En die drie zijn een prima basis voor een Paleo-ontbijt!

Paleo-ontbijt 1: fruit

Vanochtend at ik een grote schaal met fruit (meloen, aardbeien, acai-bessen, goji-bessen en chia-zaad), wat iets te weinig is, dus later heb ik nog een Raw Bite Vanilla Berries gegeten.

Paleo-ontbijt 2: omelet

Op andere dagen eet ik een gebakken eitje met champignons, spinazie, of wat ik dan ook in huis heb en wat bij een gebakken ei past.

Paleo-ontbijt 3: pannenkoek van ei en banaan

Maar vaak, heel vaak eigenlijk, eet ik zo’n lekker pannenkoekje van ei en banaan waar ik eerder over schreef. Je moet het niet elke dag eten, maar een paar keer per week is het erg lekker! In dat pannenkoekje rol ik dan aardbeien of ander fruit. Laatst probeerde ik een met avocado, en dat was ook erg lekker.

 

En er zijn nog veel meer opties te verzinnen!

 

2. Wat doe je je lijf aan?

Ik kan die vraag net zo goed terugstellen aan de vraagsteller: wat doe jij je lijf aan door wel granen en zuivel te eten? En dat is dan absoluut niet oordelend bedoeld, iedereen moet natuurlijk zelf bepalen wat ‘ie eet. In zulke vraagstellingen mis ik echter een stukje bewustzijn in wat eten met je doet. Ooit hebben we geleerd dat ‘melk goed voor elk’ is en de reclames voor zuivel vertellen o.a. dat low fat-producten gezond zijn. Maar is dat echt wel zo?

Bekijk deze documentaire eens:

 

Wat ik mijn lijf aandoe is een gezonde levensstijl. Wat wel en niet gezond is, staat altijd ter discussie, maar ik weet dat ik me beter voel dan voorheen, meer energie heb en me helderder voel. Waar dat in de eerste week na het afkicken in een extreme mate was, is dat inmiddels een stuk minder, maar nog steeds beter dan toen ik nog wel veel suikerpieken en -dalen had door de granen en suikers die ik binnenkreeg. Om 16u in de middag stort ik niet meer in, maar ben ik ‘gewoon’ moe van werken, en kan ik zonder al te gaar te zijn nog boodschappen doen en een gezonde maaltijd koken. Na het avondeten wil ik niet op de bank blijven hangen met een serie, maar iets doen.

Het kost meer tijd en geld dat een simpele boterham smeren of snel noodles maken, maar het is het meer dan waard!

Geplaatst in Blog, ML en getagd met .

2 reacties

  1. Ik was inderdaad benieuwd hoe het ging :)

    Mensen kunnen, volgens mij vaak onbewust/onbedoeld, zo snel en hard oordelen over de keuzes die je maakt in je leven. Of het nu gaat over je dieet of over je mening over trouwen en kinderen krijgen bijvoorbeeld. Op een of andere manier passen mensen erg op als ze hun mening geven over je nieuwe kapsel of je kledingkeuze, maar hebben ze geen filter als het over dit soort dingen gaat, terwijl dit over het algemeen weloverwogen keuzes zijn. Ik vraag meestal of ze na hebben gedacht voordat ze het uitspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *